Wunmi - A.L.A.

25. veebr 2007

Wunmi, kelle täispikk nimi on Ibiwunmi Omotayo Olufunke Felicity Olaiya, on Aafrika juurtega Briti lauljanna. Olles sündinud Londonis, veetis ta oma lapsepõlve Lagoses (Nigeeria), ümbritsetuna kohalikust ning Jamaika päritoluga muusikast ning kolis teismelisena tagasi Londonisse, kus imbus läbi britirockist ja jazzist. Ta alustas oma tähelendu 80ndate lõpus Soul II Souli tantsijana, kus kujundas välja oma ekstravagantse lavastiili. Seejärel tegutses ta pikka aega lauljana, esitades lavalt oma lemmiklugusid muuhulgas sellistelt legendidelt nagu Fela Kuti ja Roy Ayers. Koostöö viimasega viis sel ajal NYC-is elanud Wunmi kokku Masters At Workiga, kelle produtseeritud lood MAW Expensive, Ékabo ja The Time Is Now sillutasid tee paljude kuulajate teadvusesse ja südamesse. Sealtpeale on ta teinud koostööd muuhulgas selliste tegelastega nagu Bugz In The Attic, Trüby Trio, Raw Artistic Soul ja Osunlade. Tema diskograafia on üsna pikk ja huvitav ning vääriks lausa eraldi artiklit.

Wunmi sooloalbum A.L.A. (lühend sõnadest Africans Linving Abroad) on valmis juba aasta aega või rohkemgi, kuid tänu probleemidele levitajatega on selle välja andmine muudkui edasi lükkunud - algul 2006 suvesse, siis sügisesse, siis 2007 jaanuari ja viimase info kohaselt peaks asi märtsis ikka välja tulema. Kuid album on kohe kindlasti seda ootamist väärt. Tänu oma juurtele on Wunmi ühest küljest täisvereline Aafrika muusika esindaja, kuid tänu Briti areeni mõjudele pakutakse kuulajale lihtsakoelise etno asemel hoopis peenemat hõrgutist - tema laulukeel on terav ning stiil jõuline, elav ning vahetu. Briti artistidele tüüpiliselt saavad oma osa erinevad ühiskonnas figureerivad pahad jõud ja nähtused, yorubakeelsetest sõnadest ma küll kahjuks aru ei saa, aga küllap nad räägivad umbes sama. Kuigi lood on tehtud paljude erinevate produtsentide poolt, ei ole kahtlust et Wunmi isik seob albumi vägagi tugevaks tervikuks. Tegemist on minu jaoks kindlasti selle aasta ühe oodatuima üllitisega, mis toob veidi värsket õhku afromuusika juba veidi tolmuseks kippuvasse kappi.

Albumilt on juba väljas üks singel mil nimeks Talk Talk Talk, sellel on nimiloost Danny Kriviti remix ning b-poolel on lugu Message In A Bottle. Paraku on see plaat Wunmi enda firma Documented poolt kuhugi täielikku mutiauku üllitatud, kuskilt väidetavalt saab seda tellida aga Junos ja teistes mainstream kohtades pole seda nagu näha olnud. Loodetavasti läheb albumiga paremini.

Juppe saab kuulata (kolm korda võite arvata) Wunmi Myspacest, vaadake ka videot, sealt on hästi näha mis hull tibi ta tegelikult on.

Kommentaare ei ole: